Verwarming

Voor het plaatsen van uw CV ketel, binnenleidingen, convectoren, radiatoren alsook
vloerverwarming bent u bij VT technieken aan het juiste adres. Wij zorgen voor een snelle
en vakkundige plaatsing van de materialen en staan eveneens tot uw dienst voor eventuele
dringende herstellingen nadien.

Gasketels

We installeren zowel klassieke gasketels als gascondensatie ketels. Wandketels kunnen door lage gewicht en beperkte afmetingen bijna eender waar geplaatst worden, zelfs in een kast of nis. Er moet dus geen vloerruimte opgeofferd worden.

U kan via de links naar de website van de fabrikant surfen.

Stookolieketels

Net zoals bij aardgasketels moet je een onderscheid maken tussen wand- en vloerketels, tussen open en gesloten ketels en bestaan er condensatieketels die een hoger rendement halen dan de gewone ketels. We installeren enkel Viessmann van mazoutketels.

U kan via de links naar de website van de fabrikant surfen.

Condensatieketels

De condenserende verwarmingsketel behoort tot de meest recente technische vooruitgang inzake verwarming. Het belangrijkste voordeel hiervan is het zeer hoge rendement waardoor ze uiterst zuinig en milieuvriendelijk zijn. Bovendien ligt de aanvankelijke investering slechts weinig hoger dan voor een klassieke installatie.
Het principe van een condensatieketels is eigenlijk zeer eenvoudig.

De waterdamp uit de rookgassen wordt in de warmtewisselaar gecondenseerd zodat de calorieën worden gerecupereerd. Hoe lager de temperatuur, hoe meer waterdamp gecondenseerd wordt. Als u weet dat in een oude ketel de rookgastemperatuur kan oplopen tot 250°C en in een condensatieketel slechts 50°C, ziet u onmiddellijk de besparing.

Deze besparing vertaalt zich ook naar milieuvriendelijkheid. Minder gasverbruik, volledige verbranding en tot de laatste calorie voor uw comfort inzetten, dat is de driedubbele ecologische bijdrage van de condensatieketel.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat uw huis verwarmt in de winter, koelt in de zomer, en zorgt voor de warmteproductie in uw huis. Hierbij maakt de warmtepomp gebruik van energie uit natuurlijke bronnen. Warmtepompen zijn zeer efficiënte en energiezuinige apparaten. Door gebruikt te maken van natuurlijke energiebronnen geeft een warmtepomp voor iedere verbruikte kWh (kilowatt/uur) er minimaal vier terug.

Een warmtepomp is een verwarmer met een lage temperatuur, hoe lager de temperatuur hoe hoger de temperatuur. Hierdoor is vloerverwarming met een warmtepomp een heel goede combinatie, want vloerverwarming heeft maar een lage aanvoertemperatuur nodig.

Een warmtepomp is minder geschikt om snel de temperatuur in huis te verhogen, in sommige gevallen is het dan noodzakelijk dat er een naverwarmer op gas of elektrische naverwarmer aan de pomp gekoppeld wordt. Met een warmtepomp is het niet alleen mogelijk om te verwarmen maar je kan er in de zomer ook mee koelen, dit is een topkoeling en hiervoor word dan weer gebruik gemaakt van de vloerverwarming (wat nu dus vloer koeling geworden is).

Warmtepompsystemen waar wij mee werken zijn:

Vloerverwarming

Niets is gezelliger dan de zalige warmte die uit de vloer opstijgt. Vloerverwarming is een onzichtbare warmtebron die zich onder de vloer bevindt. Vloerverwarming stelt dus geen beperkingen aan de inrichting van uw ruimte waardoor u uw oppervlak volledig kan benutten. Bovendien geeft vloerverwarming een groter comfortgevoel dan bijvoorbeeld radiatoren en daar moet je dan wel iets meer voor neertellen. Deze verwarmingsmethode is perfect geschikt voor nieuwbouw, maar wordt beduidend minder gebruikt bij verbouwingen omdat er voor de installatie van het systeem ingrijpende werkzaamheden nodig zijn.

Vloerverwarming werkt via straling. Het warm water dat door uw ketel wordt geproduceerd, wordt doorheen verwarmingsbuizen gestuurd. Deze verwarmingsbuizen kunnen zowel worden ingewerkt in de dekvloer (chape) (natte systemen), als verzonken worden in een voorgevormde isolatieplaat, al of niet onder de chape (droge systemen). De dekvloer moet wel voldoende dik zijn om eventuele barsten in de vloer te voorkomen.

De voordelen van vloerverwarming op een rij:

  • Zuinige werking: Vloerverwarming werkt met water op lage temperatuur. De omgevingstemperatuur mag 2°C lager zijn voor hetzelfde comfortgevoel. De warmte stijgt minder, bijgevolg minder warmteverliezen.
  • Gezonde verwarming: Dankzij vloerverwarming circuleert er minder stof.
  • Esthetisch: Je kan je volledige ruimte benutten.
  • Milieuvriendelijk :Door vloerverwarming te combineren met radiatoren bespaart u tot 10% op uw verwarmingskosten.
  • Gemakkelijk regelbaar: Met vloerverwarming kan de temperatuur in elk lokaal afzonderlijk geregeld worden.

Wandverwarming

Wandverwarming bestaat uit een buizenstelsel waar warm water door circuleert, dat in de muur wordt ingewerkt. Hiervoor kan je gebruik maken van blokken (snelbouwsteen of kalkzandsteen) waarin een sleuf aangebracht werd, of je kan opteren voor een systeem waarbij de buizen op de wand worden bevestigd, waarna ze in de bezetting ingebed worden.

Net als vloerverwarming is wandverwarming energiezuinig omdat er door het grote warmteafgifteoppervlak minder hoge keteltemperaturen vereist zijn tegenover andere warmteafgiftesystemen. Wandverwarming heeft een lage reactiesnelheid: heeft de verwarming een tijd lang niet aangestaan, dan duurt het even voor de ruimte op de gewenste temperatuur is. Anderzijds blijft wandverwarming nog geruime tijd warmte afgeven nadat de verwarming is uitgeschakeld. Doordat wandverwarming 100% stralingswarmte geeft blijft de relatieve luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil. Wel wordt de warmte minder gelijkmatig verspreid in de ruimte dan bij vloerverwarming.

Radiatoren

De warmteafgifte van een verwarmingselement wordt bepaald door zijn afmetingen, het vermogen en de materialen. De laatste jaren is men er in geslaagd kleinere elementen te maken met een behoorlijke capaciteit.

De traditionele radiator wordt nog vaak toegepast. Toch maakt hij stilaan plaats voor de designradiator. Deze is niet alleen functioneel maar krijgt een verfraaiende functie. Bijvoorbeeld in de kleine badkamer krijgt hij een extra functie. Afhankelijk van de grootte kan hij dienst doen als handdoekdroger of scheidingswand. De keuze aan modellen en kleuren lijkt wel onbeperkt. Horizontaal, verticaal, recht, gebogen, wandmodellen of vrijstaande radiatoren.

Wij werken met radiatoren van het merk Quinn, Vasco, ...

Convectoren

Convectoren worden gebruikt om in een vertrek te kunnen verwarmen, koelen en/of ventileren. Convectoren zijn speciale warmtewisselaars met koperen buizen voorzien van aluminium vinnen die zijn geplaatst in een omkasting. Bij vrije convectie wordt er door middel van een natuurlijke thermische trek een ruimte verwarmd. Met gedwongen convectie (ventilator) wordt dit principe versterkt. Tevens zijn hierdoor de meeste uitvoeringen ook geschikt voor koelen en ventileren van de ruimte.

Convector versus radiator?

Het verschil tussen een radiator en een convector zit hem vooral in de aard van de warmte die ze voortbrengen. Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen stralingswarmte en convectiewarmte. Zowel een radiator als een convector geven stralings- en convectiewarmte af, maar bij een convector is het aandeel convectiewarmte veel groter dan bij een radiator.

Voor- en nadelen

  • Er zijn zowel bij radiatoren als bij convectors goedkope en duurdere uitvoeringen, maar in vergelijking met vloer- en luchtverwarming zijn ze meestal goedkoper.
  • Ze lenen zich ook beter voor renovaties, en aanpassingen zijn zonder meer mogelijk.
  • Als belangrijkste nadeel geldt dat radiatoren en convectors plaats innemen en dus beperkingen kunnen inhouden voor de inrichting van je interieur.

Voor grote open ruimtes met vides is het met radiatoren en convectors ook minder evident om een behaaglijke temperatuur te creëren dan met lucht- of vloerverwarming.

Onderhoud van verwarmingsketels (Cerga, Cedicol)

VT Technieken biedt u Professioneel onderhoud voor CV-ketels. Een goed onderhouden CV-ketel draagt bij tot meer comfort, is zuiniger in verbruik en verhoogt uw veiligheid. Daarom is het belangrijk dat uw ketel regelmatig wordt onderhouden en, indien nodig, snel en goed wordt hersteld.

  • Voor gasketels om de 2 jaar.
  • Voor stookolie moet dit jaarlijks.

CedicolCerga